VITAMINA D și IMUNITATEA: cum contribuie această vitamină la sănătatea imunitară

VITAMINA D și IMUNITATEA: cum contribuie această vitamină la sănătatea imunitară

Primele trei cuvinte care ne vin în minte când ne gândim la vitamina D sunt, fără îndoială, « esențială », « soare » și « oase ». Începutul este bun, dar  acest lucru reflectă doar parțial diversitatea rolurilor deținute de unul dintre nutrienții esențiali pentru organism. De altfel, unul dintre aspectele neglijate deseori este legătura dintre vitamina D și imunitate. Rolul vitaminei D în susținerea și menținerea sănătății osoase este motivul fundamental pentru care ea este clasificată ca vitamină esențială. Cercetări recente au demonstrat însă că vitamina D susține și sănătatea  imunitară, datorită faptului că, fiind liposolubilă, ea contribuie la reglarea mai multor procese importante legate de refacerea celulară naturală și răspunsul imunitar sănătos. Pe lângă analizarea stării de sănătate a unor pacienți cu deficiență în vitamina D, aceste descoperiri au condus la o creștere a interesului acordat acestei vitamine în susținerea și menținerea unei bune sănătăți imunitare.

O vitamină pentru susținerea a două funcții imunitare

S+a stabilit și confirmat valabilitatea rolului vitaminei D la nivelul sistemului imunitar în urma descoperirii conform căreia aproape toate celulele sistemului imunitar conțin  receptori ai vitaminei D. Efectele acesteia asupra celulelor imunitare sunt deosebit de complexe, dar cercetările au demonstrat că funcțiile sale susțin sistemul imunitar înnăscut (”de primă linie”) și pe cel adaptativ (dobândit).

Funcția principală a sistemului imunitar înnăscut este de a proteja corpul cu ajutorul barierelor fizice, al substanțelor chimice și al anumitor răspunsuri imunitare. Aceasta cuprinde celulele imunitare (neutrofile și macrofage) care acționează ca apăratoare celulare naturale de primă linie. Deși rapid și eficient, el poate cauza uneori daune colaterale, fiind incapabil să recunoască expunerile curente.

În schimb, sistemul imunitar adaptativ este mai lent, dar mai ordonat și specializat. Răspunsul adaptativ cuprinde celule imunitare specifice care coordonează distrugerea celulelor infectate (limfocite T), activând și secretând  anticorpi (limfocite B). Sistemul adaptativ utilizează o memorie imunologică pentru a apăra rapid și energic organismul împotriva expunerilor repetitive. Această funcție reprezintă principiul din spatele imunității naturale după ce interacțiunile imunitare au produs  anticorpi.

Patru  exemple ilustrând felul în care vitamina D contribuie la sănătatea imunitară

Un întreg manual școlar ar fi necesar pentru a descrie toate rolurile vitaminei D la nivel de sănătate imunitară. Din fericire, e suficient să ne amintim cele patru efecte importante determinate de acest nutrient în susținerea unui bun sistem imunitar de apărare a organismului pentru a înțelege mai bine în ce măsură” vitamina soarelui” este importantă pentru a fi sănătoși.

  1. Vitamina D susține maturarea și funcția celulelor imunitare cheie.

Imunitatea înnăscută reprezintă un efort coordonat implicând mai mulți  agenți celulari diferiți. Macrofagele și precursorii lor monocitari, precum și  limfocitele T (celule citotoxice T) au toate un rol vital în răspunsul  imunitar și imunitatea mediată celular (cea fără anticorpi obținută din memoria sistemului imunitar).

Vitamina D este o componentă importantă din mecanismele care susțin maturarea și diferențierea monocitelor în macrofage. Odată devenite  macrofage specializate, aceste celule imunitare contribuie la apărarea  imunitară celulară din prima linie. Ele participă, de asemenea, la operațiunile de curățare, eliminând sau asimilând deșeurile celulare. În plus,  macrofagele secretă o proteină imunitară cheie numită catelicidină.

Producerea cu regularitate a catelicidinei de către macrofagele active depinde în mare măsură de prezența unui nivel adecvat de  vitamină D.

  1. Vitamina D favorizează prezența de antigeni.

Pentru a declanșa acțiuni defensive, celulele imunitare, cum sunt limfocitele, trebuie să fie expuse la antigeni (proteine specializate pentru alertarea sistemului imunitar). Celulele care contribuie cel mai eficient la prezența de antigeni sunt denumite « celule dendritice ».

Una din funcțiile primare ale celulelor dendritice este aceea de a capta antigeni, de a+i prelucra, dirijându+i apoi spre sistemul imunitar  adaptativ și pregătind imunitatea mediată celular. Celulele dendritice au o importanță decisivă în dezvoltarea memoriei imunologice și a toleranței. Vitamina D joacă un rol cheie în susținerea maturării și reglării corespunzătoare a celulelor dendritice umane.

  1. Vitamina D joacă un rol în susținerea capacității naturale a sistemului imunitar de a produce proteinele necesare funcționării sale optime.

Această legătură între vitamina D și imunitate furnizează ”armamentul”  biologic de care are nevoie sistemul imunitar pentru a ne proteja sănătatea. Vitamina D contribuie la menținerea unei bune reglări a producției de proteine specifice care favorizează funcțiile imunitare bune.

De altfel, acest efect benefic poate fi observat la nivelul plămânilor, în care celulele imunitare și cele epiteliale sunt dotate cu un număr mare de receptori ai vitaminei D. Cercetătorii care au studiat acești receptori ai vitaminei D au descoperit că vitamina D activă participă la susținerea activității unui compus care menține buna funcționare imunitară a plămânilor. Ea ajută, de asemenea, la susținerea producerii unei proteine care stimulează celulele să+și realizeze cu regularitate funcțiile naturale.

  1. Vitamina D vine în ajutorul celulelor T.

Capacitatea  vitaminei D de a favoriza diferențierea și dezvoltarea sănătoasă a celulelor imunitare se aplică și imunității adaptative. Vitamina D ajută celulele de tip T.

Celulele T sunt, în primul rând, celule inactive (sau ”naïve”). Pentru a fi de ajutor în apărarea organismului, ele trebuie înainte de toate să facă tranziția într-o celulă ucigașă sau o limfocită T auxiliară pentru a participa la răspunsul imunitar. Vitamina D contribuie la procesele naturale de mobilizare și de activare care servesc la menținerea sănătății. În plus, ea favorizează o bună migrare a celulelor T între anumite țesuturi, ca piele, tub digestiv  și ganglioni limfatici.

Concluzii privind rolul vitaminei D în susținerea funcțiilor imunitare

Mijloacele prin care vitamina D favorizează menținerea sănătății sistemului imunitar sunt foarte complexe, totul fiind o chestiune de echilibru. Este important să se mențină un nivel adecvat de vitamina D pentru a păstra echilibrul și buna funcționare a sistemului imunitar.

Dacă aveți îndoieli în privința nivelului dumneavoastră de vitamina D, este important să vă informați de la un specialist în domeniul sănătății. Concentrațiile sanguine între 30 ng/ml și 50 ng/ml sunt considerate de către majoritatea experților ca fiind optime.

Prin urmare, pentru o ameliorare a imunității, este bine să ne asigurăm că organismul și+a făcut ”plinul” de vitamina D. E de+ajuns să stăm puțin la soare, să ne adaptăm alimentația consumând mai multe alimente bogate în vitamina D și, eventual, să apelăm la suplimente, dacă alimentația nu ne ajută să atingem respectivul procentaj optim.