VITAMINA D (CALCIFEROL) ”VITAMINA SOARELUI”

VITAMINA D (CALCIFEROL)

 ”VITAMINA SOARELUI”

În mare parte sintetizată de pielea noastră în contact cu razele UV, vitamina D este cunoscută și sub denumirea de ”vitamina soarelui”. Esențială pentru sănătate, ea poate fi deosebit de eficace în ”propulsarea” sistemelor imunitare afectate.

Origine

Descoperirea vitaminei D este strâns legată de epidemia de rahitism care a făcut ravagii în Londra în secolul XIX. Totul începe în anul 1827, când Dr Pierre Bretonneau administrează ulei din ficat de morun unui copil de 15 luni atins de rahitism și a cărui stare se ameliorează rapid. Ulterior, la mijlocul anilor 1860, Dr Armand Trousseau este primul care recomandă, în manualul său de medicină clinică, asocierea uleiului din ficat de morun și expunerea la soare pentru a combate rahitismul.

La începutul secolului XX, un farmacolog britanic, Edouard Mellanby, demonstrează că această boală este consecința unei carențe nutriționale. În 1922,  Dr McCollum este cel care izolează calciferolul, apoi, în 1924, doi cercetători americani descoperă simultan că lumina soarelui permite sintetizarea vitaminei D.

În fine,  vitamina D este sintetizată pentru prima dată în anul 1952 de către Woodward care obține astfel premiul Nobel pentru chimie, în 1965.

De atunci, proprietățile  vitaminei D fac obiectul unui foarte mare număr de studii: în 2010, existau peste 2500 de publicații privind legătura dintre vitamina D și unele tipuri de cancer. Datorită sintezei sale endogene și acțiunii sale celulare comparabile cu cea a steroizilor, în prezent vitamina D este considerată drept hormon steroid calciotrop, nu efectiv ca o vitamină al cărei nume îl păstrează.

Surse alimentare

Deși în parte endogenă, adică sintetizată direct de către organism sub acțiunea razelor solare,vitamina D este și exogenă, adică furnizată de alimentație.

Vitamina D este liposolubilă, ceea ce înseamnă că este solubilă în grăsimi și, prin urmare, prezentă doar în alimentele bogate în lipide. Se găsește în majoritatea peștilor grași.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina D sunt :

+ uleiul din ficat de morun : 250 µg[1]/100g;

+ anghilă fiartă : 76,6 µg/100g;

+ hering afumat: 22 µg/100g;

+ păstrăv: 22 µg/100g;

+ anșoa : 11 µg/100g;

+ sardele în ulei: 10,8 µg/100g;

+ somon: 8,7 µg/100g;

+ macrou: 7,7 µg/100g;

+ ton: 6,1 µg/100g;

+ ouă crude: 3,25 µg/100g;

+ ficat de vițel: 2,5 µg/100g.

Se estimează că expunerea la soare poate acoperi între 80 și 90% din necesarul în vitamina D. Expunerea la soare a antebrațelor și a feței, timp de 10 până la15 minute și fără protecție solară, permite unui adult sănătos să își asigure un aport suficient de vitamina D.

Beneficii și proprietăți

Tratează psoriazisul

Psoriazisul este o boală de piele care apare când sistemul imunitar trimite semnale false de pericol care activează un complex de proteine numite inflamazomi, provocând un răspuns inflamator al organismului. Conform mai multor studii, calcipotriolul (derivat sintetic al vitaminei D3) permite reducerea inflamației pielii legate de psoriazis.

Stimulează imunitatea

Se știe de multă vreme că o carență în vitamina D este asociată cu o sensibilitate crescută la infecții. Mai multe probe clinice au demonstrat că o suplimentare în vitamina D poate reduce incidența gripei sezoniere la copii, infecțiile respiratorii la tineri și riscurile de recidivă a pneumoniei la copiii în vârstă de la 1 lună la 3 ani. Un studiu din 2010, realizat la Copenhaga, a evidențiat, de asemenea, și rolul vitaminei C în activarea celulelor cu limfocite T, necesare răspunsului imunitar.

Prevenirea sau tratarea osteoporozei

Esențială pentru fixarea calciului și fosforului în cursul digestiei, vitamina D contribuie în mare măsură la formarea unei osaturi puternice și la buna mineralizare a oaselor. Vitamina D și calciul sunt, așadar, recomandate în prevenirea sau în tratarea osteoporozei.
Numeroase studii au confirmat rolul vitaminei D asociate cu calciul pentru creșterea densității minerale a oaselor și diminuarea riscurilor de osteoporoză și fracturi.
Alte studii sugerează că o suplimentare doar în vitamina D este eficace pentru a preveni fracturile.

Prevenirea cancerului

După realizarea a numeroase studii privind efectele vitaminei D asupra mai multor tipuri de cancer (colorectal, sân, prostată) fără rezultate probante, un studiu recent deosebit de important, publicat în  British Medical Journal, pare să fi ajuns în fine la niște concluzii pozitive, ca, de exemplu, faptul că «o concentrație mai ridicată de vitamina D este asociată cu un risc mai redus de cancer. Aceste rezultate susțin ipoteza că vitamina D are efecte protectoare împotriva multor cancere cu localizări diferite. »

Prevenirea diabetului

Copiii cu suficientă vitamina D prezintă un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 1 la vârsta adultă. Este ceea ce sugerează un studiu realizat în anul 2008. Această vitamină ar juca, de asemenea, un rol important în prevenirea diabetului de tip 2, grație acțiunii sale asupra reglării insulinei și asupra  inflamării.

Carență

Carența în vitamina D este foarte frecventă,înregistrându-se la circa 80% dintre occidentali. Această carență este asociată cu un exces de mortalitate de 26%. De asemena, poate genera dureri musculare, creșterea riscului de producere a fracturilor, riscuri cardiovasculare mai ridicate și, desigur, întârziere în creștere, constituție osoasă deficitară, chiar rahitism la copii. De unde și importanța suplimentării în vitamina D iarna, dacă se locuiește într+o regiune slab însorită și dacă expunerea la soare se face foarte puțin.

Necesar zilnic și posologie

Necesarul zilnic în vitamina D este echivalent cu conținutul unei lingurițe cu ulei de pește, cantitate suficientă pentru a preveni rahitismul la copii. O linguriță cu ulei de pește conține minimum 400 UI de vitamina D, adică 10 µg. Necesarul zilnic este, așadar, de 10 µg pentru copiii sub 1 an și de 15 µg pentru cei de peste 1 an, precum și pentru adulți. În caz de suplimentare, posologia recomandată variază în funcție de indicații.

Pentru a preveni osteoporoza :

+la persoanele cu vârsta sub 50 de ani: 10+25 µg /zi vitamina D asociată cu 1200 mg calciu;

+ la persoanele cu vârsta peste 50 de ani: 20+50 µg/zi vitamina D asociată cu 1200 mg calciu.

Pentru a preveni cancerul: se recomandă o suplimentare cu 25 µg/zi  vitamina D, toamna și iarna.

Pentru diabetul de tip 1: o suplimentare la nivel de 4000 UI pe zi are un efect benefic asupra controlului glicemiei la persoanele afectate de diabet de tip 1.

Efecte secundare și contraindicații

Orice suplimentare în vitamina D este categoric nerecomandată persoanelor cu  hipercalcemie (creșterea nivelului de calciu în sânge). De asemenea, persoanele suferind de hipercalciurie (exces de calciu în urină) sau de calculi renali (pietre la rinichi) trebuie să evite consumul de vitamina D.

Unele tratamente  (antiepileptic, anticonvulsivant, antisida) pot antrena o carență în vitamina D. Această vitamină fiind liposolubilă, orice exces se acumulează, prin urmare, în organism, deoarece nu este excretată prin urină. În caz de aport efectiv prea ridicat, pot apărea unele tulburări: greață, dureri de cap, oboseală și pierdere în greutate. Aceste tulburări dispar imediat după încetarea tratamentului.

[1] µg = simbolul pentru microgram (unitate de măsură a masei).