RECOMANDĂRI NATURALE PENTRU RENUNȚAREA LA FUMAT
Gata, am luat decizia să ne lăsăm de fumat! Dar cum să renunțăm oare la țigări fără înlocuitori nicotinici sau medicamente? Ei bine, grație metodelor naturale. De la hipnoză la fitoterapie!
O alimentație sănătoasă
În cadrul unui regim alimentar echilibrat, după ce am zis ”stop țigari!”, se recomandă să privilegiem anumite alimente care taie ”pofta de a fuma”, care diminuează senzația de foame, permit reglarea metabolismului bazal și evitarea ”ciugulitului” compensator. În felul acesta, dacă mâncăm în timpul zilei mai des, câte puțin, adică adoptăm o alimentație fracționată, bogată în fibre și proteine slabe, putem să ne menținem o greutate normală după un sevraj nicotinic. O hidratare bună, diminuarea stresului și practicarea unei activități sportive reprezintă, de asemenea, elemente cheie pentru stabilizarea greutății corporale și a posibilelor schimbări de dispoziție.
Recomandări:
+ să consumăm din abundență fructe și legume verzi;
+ să ”ne facem plinul” de antioxidanți și fibre;
+ să gătim simplu;
+ să limităm aportul în grăsimi ”rele” și zaharuri simple.
Apa și hidratarea
Creierului îi poate fi greu să diferențieze semnalele de foame și de sete. De aceea, este important să bem apă pe parcursul întregii zile pentru a rămâne bine hidratați, adică să bem zilnic circa 1,5/2 litri de apă (și mai mult, în perioadele caniculare sau dacă practicăm o activitate fizică). Apa și unele ceaiuri pe bază de plante permit eliminarea toxinelor, evitarea mâncatului fără a ne fi foame și menținerea organismului hidratat indiferent de cum este vremea. Atenție însă, numai apa este cea indispensabilă! Băuturile gazoase, cele lactate, cafeaua și sucurile de fructe trebuie evitate, ele neînlocuind în niciun caz consumul de apă. Numai ceaiurile și infuziile (pe bază de fructe sau plante proaspete) pot fi integrate acestui consum zilnic de apă.
Plantele și suplimentele alimentare
Pentru a ne putea lăsa de fumat, unii fitoterapeuți sau naturopați propun soluții pe bază de plante medicinale și suplimente alimentare. De exemplu, cei de la Les Produits Mathias, magazin cu plante medicinale din Montreal, propun un regim de 21 de zile care include patru produse:
+ ceaiul AntiTabac, din plante cu efect depurativ;
+ capsulele din rășină de brad care decongestionează și ajută la degajarea bronhiilor;
+ ascorbatul de calciu, un supliment antistres, energizant și bogat în vitamina C;
+ băile cu sare Epsom (sare amară) care permit corpului eliminarea toxinelor prin porii pielii.
Baie cu sare Epsom
O baie cu sare Epsom, numită, de asemenea, sare amară sau sulfat de magneziu, reprezintă o excelentă modalitate de a profita, la modul cât mai plăcut, de mai multe beneficii. Este suficient să adăugăm ½ ceașcă de astfel de sare în apa din cadă și să stăm în ea 20 de minute. Aceasta permite corpului să elimine toxinele prin porii pielii. Efectuarea acestui tratament zilnic, timp de 21 de zile, sau cel puțin de trei/patru ori pe săptămână va fi benefică și pentru detensionare, pentru relaxarea mușchilor dureroși și pentru hidratarea și catifelarea pielii uscate sau vătămate.
Activitatea fizică
În cadrul regimului succesiv abandonării fumatului, se recomandă practicarea cu regularitate a unei activități fizice adaptate capacităților fiecăruia și includerea, pe cât posibil, a unor exerciții pentru dezvoltarea masei musculare în scopul accelerării pe cale naturală a metabolismului bazal.
Pentru a realiza acest lucru la modul neforțat, se recomandă:
+ să mergem zilnic pe jos 30 de minute, de exemplu, la ora cinei;
+ să privilegiem mersul pe jos pe scări în locul utilizării ascensorului sau scărilor rulante;
+ să ne plimbăm cu bicicleta cât mai des sau măcar la sfârșit de săptămână;
+ pe cât posibil, să mergem la serviciu pe jos sau cu bicicleta;
+ să organizăm drumeții cu prietenii în locuri pitorești.
Să ne lăsăm de fumat grație metodelor naturale este un lucru posibil!
Hipnoza este o tehnică eficace în scopul stopării fumatului. Pacientul, multă vreme ”imobilizat” de această dependență, se hotărăște în sfârșit. El percepe țigara ca fiind inutilă, străină sau ca pe un călău a cărui victimă este. Motivația încetării fumatului trebuie să fie una personală. Dacă subiectul este forțat să se lase de fumat de către cei din familia sa sau din anturajul profesional, atunci este probabil să se ajungă la un eșec.
Pentru a duce la capăt dificilul sevraj, este interesantă și contribuția homeopatiei, care are efecte secundare reduse, acționând asupra ”poftei” de tutun și asupra anxietății.
Și tot pentru a acționa în sensul ”lăsării de fumat”, sunt utilizate esențele aromatice, numite și uleiuri esențiale, care pot fi luate pe cale orală și folosite într+un dozator (difuzor). De aceea, pentru a evita orice contraindicație sau orice efect secundar, nu se recomandă să ne facem singuri amestecuri. Specialistul în aromaterapie este cel care va recomanda produse sau preparate specifice în acest scop.
Alte soluții la îndemâna noastră
Pentru a pune capăt fumatului o dată pentru totdeauna, este bine să comunicăm cu un terapeut în domeniile care ne interesează (auriculoterapie=acupunctură auriculară, acupunctură, sofrologie etc.), ceea ce nu poate să fie decât de un real ajutor și să aibă rezultate bune!