Prevenirea obezității și a surplusului de greutate la cei mici
Prevenirea îngrășării și a obezității presupune punerea la punct a unor obiceiuri de viață sănătoase încă din copilărie, de exemplu:
- favorizați o alimentație bogată în fructe, legume și cereale integrale;
- evitați consumul de băuturi îndulcite,ca băuturile gazoase, cele pentru sportivi (ex.: Gatorade®, Powerade®) și sucurile de fructe, chiar pe cele naturale 100 %;
- evitați alimentele prea dulci, prea grase, prea sărate sau ultraprocesate;
- încurajați practicarea unei activități fizicepentru ca cei mici să fie activi fizic timp de minimum 180 de minute zilnic;
- reduceți timpul petrecut în fața ecranelor,deoarece copiii care petrec mult timp în fața unui ecran sunt copii care se mișcă mai puțin.
Este acceptabil să+și satisfacă niște plăceri din când în când, dar faceți acest lucru în familie și savurați respectivele momente!
Când trebuie consultat medicul sau nutriționistul?
Dacă greutatea copilului dumneavoastră vă dă de gândit, vorbiți despre acest lucru cu un medic sau consultați un nutriționist de încredere.
Pentru a rezolva problema ridicată de luarea în greutate sau de obezitate la copii, Organizația Mondială a Sănătății și diferitele societăți medicale internaționale acordă o mai mare atenție abordării unor programe educative și multidisciplinare în această direcție. Aceste intervenții sunt făcute alături de copii și familiile lor.
Ele reunesc, de obicei, diferiți participanți: medic pediatru, nutriționist, kinetoterapeut, asistent medical, asistent social și/sau psiholog.
De reținut
- Obezitatea este o boală care poate genera complicații, chiar și la copiii foarte mici.
- Consecințele psihologice ale îngrășării și obezității necesită o atenție deosebită, deoarece ele au legătură cu stima de sine și reușita în viață a copilului.
- Pentru a modifica la modul durabil comportamentele familiale, e preferabil să vă adresați specialiștilor din domeniul sănătății fizice și psihoemoționale.