Detox: cum să eliminăm toxinele?
Crăciunul, Revelionul, Paștele și alte ocazii de reuniuni și reîntâlniri cu prietenii, deseori în jurul unei mese bune, însoțite uneori de consumul de alcool. Probabil, în timpul acestor perioade, somnul a fost deficitar, iar activitățile fizice mai puțin intense. Ce e de făcut pentru a elimina acest ”preaplin”?
De ceva vreme, un veritabil fenomen la modă venit de peste ocean ne-a ”potopit” sub forma curelor detoxifiante. Este vorba de a căuta o purificare naturală a corpului. Aceste cure denumite « cure detox » se fac de cele mai multe ori înaintea sosirii unui nou anotimp, pentru a ne goli organismul de preaplinul sezonului precedent și pentru a+l pregăti pentru modificări alimentare, cum e cazul iarna și vara.
Într+adevăr, cura detoxifiantă ar permite organismului să se «debaraseze» de toxinele acumulate ca urmare a factorilor alimentari și sezonieri. În timpul iernii, alimentația noastră tinde să fie mult mai bogată, iar excesele la masă sunt numeroase, adesea cu o activitate fizică mai redusă. În consecință, se acumulează în organismul nostru o puzderie de toxine (de fapt, reziduuri ale unor produse chimice: pesticide, conservanți) aflate în alimentația noastră zilnică.
Aceste cure detox își au originea în principiile naturopatiei, adică tratare la modul natural. Astfel, suprimând tot ceea ce nu este natural și, prin urmare, nociv pentru organismul nostru, am fi mai puțin supuși oboselii, diferitelor infecții și patologii curente provocate de multiplele virusuri sau bacterii.
Este vorba, așadar, de a deține controlul asupra alimentației noastre, favorizând doar lichidele, fructele și legumele proaspete. Grăsimile saturate, alcoolul, tutunul, zahărul rafinat, cafeina, conservanții și ceilalți excipienți chimici sunt deci înlăturați din alimentație pe durata curei.
E adevărat că detoxifierea este esențială pentru bunul echilibru al organismului, fiind asigurată zilnic de diferitele organe (numite ”organe emonctorii”, de eliminare a deșeurilor din organism), care sunt ficatul, rinichii și intestinele. Iar când unul dintre aceste organe nu-și îndeplinește pe deplin funcția, atunci apar simptome de ten palid, digestie lentă, oboseală. Astfel, cura detox va avea drept obiectiv să stimuleze acțiunea de eliminare la nivelul ficatului și rinichilor, curățind în același timp organismul din interior.
Detoxifierea: care sunt rezultatele așteptate?
Modificările și efectele provocate de o cură detox ar fi numerase. Într+adevăr, niște mese mai ușoare și mai echilibrate ar permite diferitelor organe implicate (piele, plămâni, ficat, rinichi.) să elimine cu mai multă ușurință toxinele acumulate. Cu toate acestea, dacă efectele sunt controversate, deoarece nu există o publicație științifică să dovedească realmente efectele unei cure detox, aceasta ne permite pur și simplu să ne dăm seama că un control al alimentației ne ajută să ne redobândim starea de bine și seninătatea. Iar aceste cure pot constitui startul luat pentru a ne modifica regimul alimentar pe termen lung.
Cum funcționează detoxifierea?
Există mai multe tipuri de cure detox având la bază:
+ o alimentație ”crudivoră” (predomină cruditățile/verdețurile) și ”frugivoră” (în special,fructe), cum e consumul de sucuri de fructe, legume și plante proaspete timp de 1 – 5 zile.
+ o monodietă: se consumă același aliment timp de 3 zile.
+ o alimentație pe bază de fructe și legume însoțită de suplimente alimentare din plante.
Durata curei poate fi foarte variabilă: între 1 și 30 de zile, deoarece aceasta depinde de efectele urmărite și de toleranța la cură. Într+adevăr, unii vor privilegia o cură expres pe câteva zile (circa 10 zile) sau o vor extinde fără grabă pe durata unei luni. ATENȚIE! A nu se confunda cura detox cu regimul de slăbire, deoarece obiectivul este de a relaxa organismul, nu de a pierde în greutate, chiar dacă este ceea ce riscă să se întâmple într+o primă fază, ca urmare a modificării alimentației, dar această greutate pierdută foarte rapid va fi refăcută progresiv, imediat după revenirea la o alimentație normală.
De asemenea, atenție să se facă diferențierea între postul total (”negru”), pentru care este permisă numai apa, cu repaus complet și sub control medical, și curele care reprezintă un post parțial bazat pe diverse diete limitate (cu sucuri de fructe, de legume, infuzii, supe, suplimente din plante) la care se asociază exercițiul fizic.
Trebuie să ne gândim bine că a face o cură de « curățare » sau detoxifiere nu înlocuiește și nu compensează lipsa de somn, exercițiul fizic, necombătând toate simptomele și neplăcerile cauzate de o alimentație dezechilibrată. Efectul acestor cure detox este, în principal, axat pe ameliorarea funcțiilor de digestie și de eliminare, grație asocierii unor plante în completare care să stimuleze funcțiile hepatice, digestive, intestinale și renale.
Alimentele « detox »
În numeroase cure detox propuse, pregătite acasă sau livrate la domiciliu, trebuie să fie aplicat următorul principiu: HIDRATAREA! Este indispensabil să se bea minimum doi litri de apă pe zi (apă plată,infuzii, ceai verde).
Prin urmare, pentru a ține o cură detox, se recomandă privilegierea meselor ușoare, alcătuite în cea mai mare parte din fructe și legume:
+ se vor alege fructele și legumele cele mai bogate în vitamina C, cum sunt citricele sau acerola și se va opta pentru variantele de sucuri de fructe presate la rece sau centrifugate pentru a le păstra toate vitaminele, nutrienții și mineralele.
+ pentru gătit, se va adopta gătitul la aburi care permite păstrarea vitaminelor și nutrienților conținuți în legume, fără a adăuga materii grase.
+ este cât se poate de înțelept să se adauge la meniu alimente bogate în antioxidanți, ca ridichea neagră, anghinarele și lămâia.
Se va evita carnea grasă (în mod special carnea roșie) și se va înlocui cu cea slabă, albă, ca cea de pui sau de curcan, pentru a ne face plinul de proteine animale, sau cu tofu și soia pentru conținutul lor în proteine vegetale. De adăugat, de asemenea, alimente bogate în fibre, legume cu frunze verzi, dar și fructe uscate și cereale integrale, ca ovăzul.
Se vor evita toți ”stimulatorii”, gen cafea, alcool, băuturi gazoase și, evident, fumatul. De asemenea, se va reduce consumul de sare și se va evita prăjirea alimentelor. Iar pentru o cură detox perfectă, va trebui suprimat sau puternic redus consumul de zaharuri rafinate, cereale rafinate (paste alimentare albe, pâine albă, produse de patiserie) și grăsimi animale bogate în acizi grași saturați.
Ceaiul verde constituie o foarte bună alternativă la cafea, deoarece este foarte bogat în antioxidanți. În fine, a acorda mesei un timp special și a mesteca bine alimentele reprezintă un plus efectiv pentru o calmare intestinală și digestivă.
Pentru a ajuta ficatul, vă recomandăm:
+ toate legumele din familia cruciferelor: broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles, napi, hrean.
+ anghinarele, care intensifică acțiunea vezicii biliare, sfecla care ajută organismul să prelucreze deșeurile din organism.
+ plantele comestibile din familia alliaceae: usturoi, ceapă, praz, hașma (ceapă franțuzească).
+ ierburile aromatice: coriandru, busuioc, tarhon, rozmarin.
Alți detoxifianți:
+ morcovul și grepfrutul curăță organismul de metalele grele.
+ ceapa și spirulina (o algă hepato-protectoare) sunt benefice pentru rinichi, detoxifiind organismul de metalele grele.
+ hrișca, bogată în antioxidanți și în fibre anticolesterol, are avantajul că este lipsită de gluten, putând deci să fie consumată de toți cu beneficiul de a calma foamea, grație puterii sale hrănitoare sățioase deosebite.
+ mărul, dar numai în variantă bio, pentru a+l putea consuma cu coajă. Aceasta este bogată în vitamina C, iar pectina pe care o conține combate colesterolul, exercitând, în același timp, o adevărată acțiune de potolire a foamei.
+ cresonul sau lăptuca, foarte bogate în clorofilă, pentru a intensifica producția de globule roșii.
+ sfecla conține metionină, care ajută organismul să prelucreze deșeurile din organism, și betaină, care permite ficatului să metabolizeze acizii grași.
+ avocado este foarte bogat în glutation, un antioxidant care favorizează eliminarea toxinelor.
+ banana, foarte bogată în potasiu, combate, de asemenea, foamea ”măruntă”, reglând rapid un stomac înfometat.
+ păpădia, pentru acțiunea sa diuretică și de drenaj renal.