Tipuri de cure detox

Tipuri de cure detox

Detox cu medicamente « clasice » 

În farmacii există o serie de produse care se utilizează ca o întregire a măsurilor igienico+dietetice. Aceste produse pot fi pe bază de arginină, citrat de betaină, sorbitol, citrat de colină, magneziu și sodiu, lecitină de soia sau citrat de alverină, cu extracte de plante.Toate au o acțiune care stimulează secreția și eliminarea bilei, consolidând, în același timp, funcțiile de eliminare la nivelul ficatului.

Se va solicita recomandarea farmacistului în ceea ce privește alegerea unui produs suplimentar pentru o  cură detox.

Detox cu ajutorul fitoterapiei 

În fitoterapie, pot fi utilizate numeroase plante pentru acțiunea lor detoxifiantă și de drenaj.Dintre acestea, putem menționa:

+ brusturele, pentru eliminarea toxinelor la nivelul ficatului și pentru o piele strălucitoare, mai sănătoasă,

+ frasinul,

+ mărarul/anasonul, pentru digestie,

+ anghinarea, pentru ficat,

+ ridichea neagră, pentru ficat,

+ socul,

+ păpădia, pentru drenaj,

+ rozmarinul,

+ armurariul (ciulinul laptelui/scaiul pestriț).

Aceste plante există sub diferite prezentări și pot fi asociate cu o alimentație detox pentru a intensifica efectele curei. Se va cere întotdeauna sfatul farmacistului înainte de a le utiliza pentru a evita greșelile și eventualele contraindicații legate de vârstă și o posibilă incompatibilitate în caz de gravidie.

Detox cu ajutorul homeopatiei

În homeopatie, o serie de tulpini sunt indicate pentru a ajuta la detoxifierea organelor (ficat, intestine, rinichi). Atenție, aceste indicații sunt date cu titlu general și trebuie să constituie obiectul consultării unui homeopat pentru a stabili tulpina adaptată, precum și doza corespunzătoare pentru fiecare.

Printre tulpinile indicate, pot fi menționate:

+Nux vomica 7CH,

+Solidago virgaurea 5CH pentru drenaj hepato-renal,

+Antimonium crudum 7CH,

+Arsenicum album 7CH sau Ficat D8 în caz de insuficiență hepatică sau Bilinum D8, în caz de tulburări biliare.

Detox cu ajutorul aromaterapiei 

ATENȚIE: Uleiurile esențiale sunt contraindicate femeilor gravide și copiilor sub 6 ani. În toate cazurile, trebuie să se solicite părerea unui farmacist înainte de a utiliza uleiurile esențiale.

Printre uleiurile esențiale necesare pentru o cură detox reușită, se pot utiliza:

+uleiul esențial de lămâie care drenează toxinele și purifică ficatul, dar atenție la riscul de fotosensibilizare cu acest ulei esențial. Prin urmare, trebuie solicitat sfatul farmacistului;

+uleiul esențial de scorțișoară, indicat în digestie grea, balonări și ca stimulent general, contribuind la combaterea efectelor oboselii în timpul curelor detox;

+uleiul esențial de izmă care drenează toxinele și purifică ficatul;

+uleiul esențial de mușcată permite anihilarea poftei de dulciuri, fiind deci un aliat bun în curele detox, înainte de a trece la un regim de slăbire, de exemplu;

+uleiul esențial de rozmarin cu verbină, renumit pentru drenarea toxinelor și purificarea ficatului, dar atenție să nu fie confundat cu un alt ulei esențial de rozmarin.

Detoxifierea: posibilă pentru toată lumea ? 

ATENȚIE: înainte de a începe o cură detox, este preferabil să obțineți avizul unui medic, deoarece aceste cure nu pot fi ținute de oricine, fiind îndeosebi contraindicate femeilor gravide și persoanelor suferind de diverse afecțiuni.

Cura expres (între 3 și 10 zile) este preconizată, mai ales, pentru persoanele care au ținut deja o cură detox cu un an mai înainte sau dacă igiena de viață este una excelentă zi de zi, cu o sănătate generală bună.

Pentru a începe liniștit o cură detox, este indispensabil să se dispună de timp liber, deoarece începuturile pot părea dificile. Într+adevăr, această modificare ”brutală” a alimentației poate antrena oboseală, dureri de cap, dureri lombare, arsuri la stomac, proastă dispoziție, ușoare probleme la nivel de piele, tulburări digestive. În astfel de momente, trebuie să ne gândim că organismul ”își face curățenie” și elimină toxinele.

Senzația de foame dispare, în general, după a treia zi, când corpul se obișnuiește să se hrănească din rezervele sale interne, așteptând mai puțin o alimentație din exterior.

De asemenea, va trebui să se acorde atenție ingredientelor utilizate pentru a ține această cură detox: fructe și legume proaspete și, mai ales, să se bea foarte multă apă, ceaiuri/infuzii pentru a menține organismul hidratat corect. O activitate fizică adaptată va trebui să se practice în continuare pentru a  intensifica efectele curei.

În fine, se recomandă să se consulte un dietetician, un nutriționist sau chiar un endocrinolog pentru a controla toate riscurile și efectele secundare legate de o cură detox care ar putea fi ținută necorespunzător. La sfârșitul unei astfel de cure, reluarea alimentației «normale» trebuie să se facă progresiv, încercând să se păstreze bunele deprinderi dobândite în timpul programului curei.

Așadar, marea ”curățenie” de primăvară din organismul dumneavoastră este sau nu binevenită? Da, dar pe perioade scurte (maximum 10 zile). Da, dar nici vorbă de post strict fără control medical, ci o cură detox cu alimente și suplimente alimentare și/sau nutriționale adaptate! În toate cazurile, se cuvine ca, înainte să se treacă la un proces de detoxifiere, să se discute neapărat cu un medic pentru o mai bună adaptare a programului detox la starea de formă curentă și la eventualele afecțiuni existente în momentul curei.