25 de date care explică diferențele dintre bărbați și femei

25 de date care explică diferențele dintre bărbați și femei

Se zice că bărbații vin de pe Marte și femeile de pe Venus tocmai pentru că există diferențe între ei, deși trăiesc pe aceeași planetă și sunt parte a  aceleiași specii unice. Deosebirile dintre bărbați și femei sunt reale și importante.

Aceste diferențe servesc unor funcții biologice și ne pot ajuta să înțelegem mai bine necesitățile noastre în materie de sănătate. Ele conferă reprezentanților fiecărui sex forțe care le sunt proprii și care îi ajută să+și îndeplinească sarcina principală: supraviețuirea.

Înainte să trecem la diferențele dintre bărbat și femeie, să începem prin a aborda asemănările dintre ei.

Le cunoaștem fără îndoială pe primele două: în plan genetic, ADN+ul masculin și AND+ul feminin sunt identice 98,5 %. Bărbații și femeile au, de asemenea, aceiași hormoni. Raportul dintre acești hormoni este cel care explică ceea ce diferențiază femeia de bărbat.

Și acum iată 25 de date care permit să descoperim diferențele importante dintre bărbat și femeie, atât de ordin fiziologic, cât și biologic și nutrițional.

  1. Bărbatul are, în general, pielea mai groasă (deci și obrazul mai gros?) cu circa 25 %. La el, densitatea proteinei colagen este mai ridicată.
  2. Această diferență de densitate nu se limitează la piele, deoarece bărbatul are și oasele mai rezistente, iar tendoanele și ligamentele mai groase decât cele ale femeii.
  3. De la vârsta de 14 ani la 51 de ani, necesarul în fier la femeie este, în general, mai mare decât la bărbat. Acest necesar se explică prin pierderea de sânge legată de menstruații, al căror ciclu este de la 28 la 40 de zile.
  4. În medie, masa musculară la bărbat este mai mare decât la femeie, iar mușchii săi scheletici sunt mai rapizi și mai puternici. În schimb, la femeie mușchii rezistă mai bine la oboseală și se refac mai repede.
  5. Degetul arătător, ”vecinul” degetului mare, este al doilea cel mai lung deget la majoritatea femeilor, în vreme ce la bărbați, inelarul, de lângă degetul mic, este mai lung decât arătătorul!
  6. Folatul (forma naturală a vitaminei B9) este o vitamină esențială necesară bărbatului și femeii, dar necesarul în aceasta este primordial la femeie la vârsta procreării. Aportul în folat la femeia gravidă trebuie să fie suficient pentru a susține dezvoltarea neuronală a fătului.
  7. Structura creierului, modul său de a trata informația și interacțiunile sale cu semnalele chimice diferă la bărbat față de femeie. De exemplu, materia cenușie care înmagazinează informația este mai abundentă la bărbat, în timp ce materia (substanța) albă care leagă diferitele părți ale creierului este preponderentă la femeie. În plus, centrul memoriei este mai dezvoltat la femeie.
  8. Ritmul circadian feminin este adesea cu șase minute mai scurt decât o zi de 24 de ore. Bărbatul este mai des ”pasăre de noapte”, dar femeia funcționează mai bine în perioada privării de somn.
  9. În timpul unei activități fizice, femeia își trage energia din lipide, iar bărbatul, din glucide.
  10. La femeia adultă medie se găsesc de la 15 la 70 nanograme pe decilitru (ng/dl) de testosteron, în vreme ce bărbatul adult mediu are de la 270 la 1070 ng/dl. După vârsta de 30 de ani, procentajul de testosteron masculin scade cu circa 1 % pe an. Nu este cazul la femeie la care, în schimb, procentajul de estrogeni scade după menopauză.
  11. Mărul lui Adam la bărbat este proeminent, deoarece acesta are laringele mai gros, ieșind mai mult în evidență cartilajul înconjurător.
  12. Masa osoasă la ambele sexe atinge maximum spre vârsta de 30 de ani. La 40 de ani, pierderea osoasă începe și la bărbat, și la femeie, dar această pierdere se accelerează la femeie la menopauză. În consecință, femeia cu vârsta între 51 și 70 de ani are nevoie de 200 miligrame (mg) de calciu mai mult decât bărbatul de aceeași vârstă, adică un aport zilnic de 1200 mg pentru femeie și de 1000 mg pentru bărbat.
  13. Aportul zilnic în calorii necesar bărbatului este superior față de cel necesar femeii. Motivele: masa sa musculară mai densă, statura sa și rata sa metabolică bazală. Mușchii elimină mai mult de două ori calorii decât lipide.
  14. Cantitatea de grăsime corporală a bărbatului și cea a femeii nu sunt la fel. Mai mare cu circa 10 % la femeie, această grăsime favorizează îndeosebi fiziologia sa reproducătoare. De exemplu, dacă această cantitate este prea redusă la ea, menstruațiile se opresc.
  15. Grăsimea corporală se localizează mai ales pe șolduri și coapse la femeie, în timp ce la bărbat tinde să se depună în jurul abdomenului.
  16. Având în vedere diferențele dintre bărbat și femeie în ceea ce privește statura, masa musculară și necesitățile calorice, bărbatul are nevoie de un regim alimentar mai bogat în proteine.
  17. Un studiu indică faptul că frecvența cardiacă în repaus este mai scăzută la bărbat decât la femeie, dar că frecvența maximă este mai ridicată la femeie. Regulă generală: frecvența cardiacă crește mai rapid la bărbat în timpul efortului și scade, de asemenea, mai repede ulterior.
  18. Numărul de globule roșii este, în mod normal, mai ridicat la bărbat (între 4,7-6,1 milioane de celule pe microlitru în comparație cu 4,2-5,4 la femeie).
  19. Tensiunea arterială la femeie este, în general, mai scăzută decât cea a bărbatului, indiferent de rasă sau origine etnică.
  20. În cea mai mare parte a vieții, aportul recomandat în vitamina D la bărbat și cel recomandat la femeie sunt identice. În schimb, pe măsura înaintării în vârstă, femeia trebuie să+și mărească acest aport, deoarece vitamina D favorizează o mai bună absorbție a calciului.
  21. Bărbatul efectuează mai puține examene medicale regulate. În cazul în care consultă un medic, în mod mai frecvent decât femeia e tentat să+și țină sub tăcere simptomele sau să mintă.
  22. Necesarul în zinc pentru bărbat și pentru femeie este, în general, același, dar el este mai crescut la femeia gravidă sau aflată în perioada post+menopauză. Cele două sexe înmagazinează în oase acest mineral esențial, dar la bărbat acest lucru se realizează și la nivel de prostată.
  23. Bărbatul este mai puțin sensibil la frig.
  24. Mirosul și gustul sunt mai dezvoltate la femeie. Pe lângă faptul că deține un bulb olfactiv (partea creierului care dezvoltă mirosurile) dotat cu 50 de celule (neuroni) mai mult decât cel al bărbatului, femeia deține și un număr mai mare de papile gustative.
  25. Percepțiile diferite la bărbat și la femeie în ceea ce privește lumea se explică, în parte, prin natura lor fizică. În medie, probabilitatea de a suferi de daltonism este mai ridicată la bărbat, dar ochii săi percep mai bine mișcarea. Femeia poate distinge mai bine decât bărbatul nuanțele de culoare.

Sunteți la curent acum cu o serie de date care explică diferențele dintre bărbați și femei. Le puteți strecura în conversațiile dumneavoastră după cum credeți de cuviință. Dar cunoștințele dumneavoastră legate de aceste diferențe vă pot ajuta, în egală măsură, să vă personalizați deciziile în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă sunteți femeie, necesarul în folat este mai mare și eliminați lipide în timpul efortului. Dacă sunteți bărbat, necesitățile calorice sunt mai ridicate, iar grăsimea corporală vi se depune în jurul abdomenului. Este vorba aici despre niște factori importanți de avut în vedere în momentul în care vă planificați un stil de viață sănătos.

Ceea ce trebuie evitat este de a vă servi de aceste diferențe pentru a încerca să demonstrați superioritatea unui sex în raport cu celălalt. Fiecare dintre diferențele enumerate mai sus își are ”rațiunea de a fi”, indiferent dacă e de ordin biologic sau fiziologic. De+a lungul istoriei speciei umane, aceste diferențe au ajutat bărbatul și femeia să supraviețuiască, înainte de toate în ”colaborare”.

Aceste diferențe dintre sexe nu trebuie, în niciun caz, percepute ca niște limite. Ele constituie niște medii și o generalizare. Nu toți bărbații sunt mai musculoși decât femeile, așa cum nici toate femeile nu au simțul gustului mai dezvoltat decât cel al bărbaților. Folosiți+vă de aceste diferențe dintre bărbat și femeie atât pentru a vă îmbunătăți sănătatea, cât și pentru a vă atinge obiectivele pe care vi le fixați în viață.