O dietă cu rezultate uimitoare!
Medicul francez Alain Delbos afirmă că este foarte important pentru organism nu doar CE mâncăm, dar şi CÂND mâncăm. Drept pentru care a pus la punct un regim numit Cronodietă, uşor de ţinut și cu rezultate vizibile în câteva săptămâni.
Ideea de la care a pornit medicul francez se bazează pe faptul că alimentele sunt asimilate diferit, în funcţie de ora la care sunt consumate. Momentul respectiv determină fie transformarea lor în energie, fie stocarea lor, aceasta din urmă având drept consecință îngrăşarea.
De aceea, urmând o dietă bazându+te doar pe ceasul biologic al organismului, nu doar că nu-ţi va mai fi niciodată foame, dar grăsimea se va rearanja, iar celulita va dispărea.
De exemplu, conform studiilor efectuate, el afirmă că grăsimile şi glucidele consumate seara vor fi stocate, dar, dacă sunt consumate la masa de dimineaţă, vor constitui o sursă de energie. De aceea e recomandat să fie incluse brânza sau untul de arahide în meniul de dimineaţă, dar nu în cel de seară.
Dacă vrei să pierzi în greutate e nevoie să+ţi adaptezi alimentaţia în funcţie de variaţiile metabolice ale organismului tău de+a lungul zilei.
De mâncat din patru în patru ore
Organismul nostru secretă hormoni (insulină şi cortizol) la fiecare 4 ore. De aceea, la acest interval de timp, corpul nostru cere hrană. Dacă îi furnizăm alimentele potrivite momentului, el va funcţiona corect. Grijă însă ca mesele să fie din 4 în 4 ore, pentru ca stomacul să aibă timp pentru digestie. Astfel se evită stocarea grăsimilor.
Ce mâncăm
Crononutriția funcţionează pe vechiul principiu: dimineaţă să mănânci ca un rege, la prânz, ca un prinţ şi seara, ca un cerşetor.
Micul dejun va fi copios, compus din brânză, pâine, unt, orez, proteine (ouă, jambon) şi fructe. În timpul somnului, corpul nostru consumă multe calorii pentru a se regenera, iar dimineaţa, când ne trezim, bateriile sunt descărcate. Prin urmare, avem nevoie de carburant pentru a face faţă întregii zile.
Prânzul ajută organismul să rămână în formă restul zilei. E preferabil să existe un singur fel de mâncare, iar acela să fie alcătuit, în principal, din proteine şi orez, paste, cartofi, fasole. Mai puţine grăsimi faţă de micul dejun. Restricţia e valabilă şi pentru glucide şi legume. Se consideră că legumele, consumate la această oră, îngraşă.
Este indicat să iei o gustare care te va ajuta să rezişti până la masă de seară, altminteri te vei repezi să mănânci orice şi mult tocmai seara, când tendinţa organismului este de a stoca. La această masă poţi mânca ceva dulce: fructe proaspete, fructe uscate sau ciocolată neagră (peste 70% cacao, nu mai mult de 30 de grame pe zi).
Cina să fie uşoară şi să nu îţi pună stomacul ”la treabă” toată noaptea. Dacă nu ţi-e prea foame chiar poţi sări peste această masă. Ca alimente sunt indicate peştele sau carnea slabă şi legumele. Evită glucidele (concentrate sau nu), grăsimile şi făinoasele!
Alimente interzise nu există, dar este bine să se consume dintre cele recomandate momentului respectiv al zilei.
Excepţii? De două ori pe săptămâna poţi “trişa” la o masă, la care poţi mânca ce doreşti, nu neapărat ce trebuie. Dar de evitat să fie două zile consecutive!